Uteritt

Red ut på Gina idag, när jag gick ut till stallet var klockan ca 18.00 och när jag kom in igen var klockan 20.40, det är så himla kul att hålla på med henne när hon är så himla glad och positiv som hon var idag. Även om jag red ut så försökte jag klämma in lite skänkelvikningar där det var plogat och det blev många halter för att få henne mer uppmärksam, hon var verkligen duktig och tog skänklarna riktigt bra. Jag är supernöjd med bushästen idag!



Imorgon ska jag försöka tömköra henne, det har jag inte gjort förut och jag vet inte om de förra ägarna har gjort något sånt heller, så vi får se hur det går.

Mikaela

Gina

Red dressyr på fältet med Gina idag, gick jättebra i skritten och galoppen, hon lyssnade jättebra på slutet, och började arbeta med mig istället för mot mig. Men i traven lyssnade hon inte över huvud taget. Det gick bara snabbare och snabbare, men hon blev väl lite bättre mot slutet.

Nu ska jag börja städa rummet vilket verkligen behövs, jag avskyr att städa och är inte speciellt noggrann av mig på rummet, har heller inte packat upp minna saker från Lillerud, så det är kanske därför det ser så stökigt ut :o

Min rumskompis blir ganska galen på mig eftersom jag är så stökig av mig, men det är bara på rummet jag är sån, i stallet vill jag hälst ha ordning och reda.

Mikaela

Bättre sent än aldrig!

Tänkte skriva lite om minna julklappar, det är ju bara fyra dagar sen julafton XD



Jag fick högtalare, Vinröda Mias lindor, 2 par örhängen, halsband och nagellack. Det är något fel med högtalarna så dem är vi tvungna att skicka in på lagning, men annars är jag nöjd.

Mikaela

Handla!

Idag ska jag försöka åka iväg till pappa och köpa systemkamera (canon EOS 500D)Jag har ju så smart som jag är kommit på att det är billigare att köpa saker med företag :D så jag ska försöka få pappa att köpa den så att jag kan köpa den av honom sen.

Men jag vet inte riktigt om det går, det kanske finns regler som säger att man inte får göra så :s

Canon EOS 500D



Mikaela

Uteritt

Uteritt på Gina idag, gick väl sådär. Hon var väldigt pigg, kunde inte skritta, Trava eller galoppera i någorlunda normalt tempo i början, men ju mer hon fick arbeta ju lydigare blev hon. Det är så otroligt roligt att rida henne när hon är så pigg, vad man än gör kan hon tolka till en anledning att galoppera eller springa snabbare, men när hon väl börjar lyssna och förstå så är hon helt underbar. Men det var väl ingen speciellt seriös ridtur annat än att jag försökte få henne att lyssna lite bättre.

Det är så himla mysigt att rida när det är mörkt och finns snö ute, snön lyser liksom upp och det är nästan som att rida på dagen :D

Mikaela

Tolkat

Det var rikligt varmt idag -3 grader, woho!!!

Gina fick stå idag igen :( men nu ska jag bättra mig. Istället tolkade vi idag, eller jag red Norina och så tolkade min lillebror bakom mig. Han ramlade bara en gång vilket var riktigt bra XD

Mikaela

dålig uppdatering!

dålig uppdatering nu i några dagar, min dator har gått sönder och typ halva skärmen är svart, så jag måste se till att den blir lagad.

Idag kommer Sandra som ska rida Nelda, vi får se vad vi gör, kan kanske slänga upp något nytt inlägg senare, om datorn blir ledig :D

Norina och Spook sen i sommars, tror jag.

Mikaela

Bus i snön!!!

Red ut med Gina idag, ner till fältet så att hon fick springa av sig, vilket hon tyckte var skitroligt och det gick knapt att sakta av och när hon väl saktat av, gick det inte att skritta utan hon var tvungen att trava och takta.

Det blev ingen ridning igår då jag inte han rida innan vi åkte och det vart sent innan vi kom hem plus att det var mer än -20 grader ute, trots det var jag nästan på väg att sitta upp och ta en liten skritt tur.

Något roligt som hände idag var att vi hittade den ena av våra stallkatter som har varigt borta sen i somras., han hade tydligen flyttat in hos en av grannarna.

Mikaela


Spokane "Spook"

e. Indus
u.Temilia
f.1991



Vi köpte honom den 11/3 2007, innan det hade vi lånat honom i ca ett halvår.

När vi hämtade honom hade han mest gått i hagen under några år pga. tidsbrist, ingen ork och "rädsla", då han har en tendens att bocka när det är roligt, jobbigt, tråkigt osv . han gör inga fjutt bockningar heller utan det är ganska stora och många på rad.

När vi tog hem honom var han också väldigt dum av sig, hade ingen respekt när man ledde honom, sparkades och bets när man ryktade, kunde inte vara ensam utan var tvungen att ha minst en häst med sig vad man än skulle göra och kunde aldrig stå stilla när man ville att han skulle gör det.

I ridningen var han väldigt pigg/olydig/outbildad/omusklad, vilket innebar att han inte kunde stå stilla, fatta rätt galopp, stanna eller sakta av över huvud taget om man galopperade, bockade vad man än gjorde

Det först året gick åt till att bygga muskler och arbeta med hans problem, och jag vet inte hur många gånger jag trodde att det aldrig skulle gå och jag tror jag gärna skulle ha get bort honom till första bästa person vid många tillfällen.

men vi tränade regelbundet för tränare varannan vecka och utan det tror jag inte vi skulle ha gjort så många framsteg. 

2009 började vi göra som mest framsteg och saker började riktigt falla på plats för honom och jag kände att det skulle vara roligt att börja tävla lite, innan hade vi bara tävlat lite smått på klubbnivå, så vi började starta lite lokala tävlingar.



Den 3/3-2009 upptäckte jag att han var halt på höger framben, han fick stå i ca 2 veckor i hopp om att det skulle bli bättre men när det inte blev det åkte vi till sundbyholms hästklinik med honom, dom kom inte riktigt på vad det var för fel men han skulle stå på butta i några dagar och vila i en månad sen återbesök.

På återbesöket var han lite bättre, så det blev samma procedur igen.

På nästa återbesök var han istället halt på vänster framben, så han fick åka hem och stå på butta några dagar till och vila en månad innan återbesök.

mellan återbesöken tog vi hem en kiropraktor som gick igenom honom han hade ganska många spänningar, tydligen satt det en stor spänning i backben och rygg på honom, som kiropraktorn "lossade på".

Efter det var han halt på höger bak vad jag och mamma kunde se men senare på kliniken visade det sig att han hade gammal spatt på båda bakbenen, som han troligtvis fått när han inte gjorde så mycket innan vi fick honom och eftersom det var på båda bak kan förklara varför inte någon har märkt det medan det har läkt har han troligtvis spänt sig så mycket att han har fått ett kortare steg, så när kiropraktorn fixade spänningarna fick han ont av spatten igen.

han vilade hela sommaren med några återbesök då och då, men till hösten skulle jag sätta igång honom igen, detta gjorde jag när började gå på gymnasiet Bollerup i skåne.


När det var dags att börja trava blev han ganska snabbt halt igen, på höger fram. Det fanns en liten veterinärklinik på skolan, dom hade ju röntgat hans ben på sundbyholm flera gånger och vi vi var tvungna att skicka över röntgenbilderna till den nya veterinärkliniken, men det var i alla fall inga förändringar på röntgen, så det var butta igen, men efter en månad var det dags att sätta igång honom igen, den här gången gick traven bra men när vi skulle börja galoppera blev han halt igen. Men veterinärerna sa att det bara var att fortsätta rida och strunta i att han var halt. Men jag kunde verkligen inte rida honom när han var halt, varje gång jag skulle trava mådde jag dåligt av hur ont han hade.

3 veckor innan jullovet började bytte jag skola till lillerudsgymnasiet och Spook fick flytta hem igen och vila under större delen av jullovet. när skolan började satte jag igång honom under helgerna, och i maj stod han på skolan i hopp om att jag skulle kunna sätta igång honom på riktigt igen, men efter ca 1 vecka var han halt igen, sen dess har han stått fram till nu, han har varigt halt i perioder. det går lite från dag till dag. mest på höger fram.



Nu har han inte haltat på flera veckor, jag tror att han blir bättre när det är kallt på något sätt.

Under tiden jag har haft honom har det varigt väldigt svårt att låta andra personer ta hand om honom eftersom han testar hela tiden. tex. på Bollerup kunde bara jag ta ut honom till hagen, om någon annan lede honom sprang han "över" dem, då kunde jag naturligtvis aldrig åka hem, och det var en av anledningarna att jag bytte skola.

Jag har även fått "roliga" kommentarer att han ser ut som en unghäst, och många blir faktiskt ganska överraskade när jag berättar hur gammal han är. Många tror faktiskt att han är 4-6 när man ser hur han beter sig.

Om ni har några frågor eller om det är något ni inte förstår är är det bra att fråga!


Mikaela

Julhandla!!

Idag ska jag och Sandra iväg och julhandla, har inte köpt en enda present än och har verkligen ingen aning om vad jag ska köpa, det börjar ju faktiskt bli lite stressigt med tiden nu.

Om jag hinner ska jag försöka rida Gina innan vi åker, så att det inte blir alldeles för mörkt, har redan planerat in att rida på fältet, med lite intervallträningar och bus :D

Ikväll ska jag börja skriva om Spook, så ni får hålla utkik efter det!

Mikaela


Kartagina "Gina"

e. Czandor
ue. Reval

Hon är ett polskt varmblod, i passet står det att rasen heter polski kon´ szlachetny, vilket jag har översatt till Polskt varmblod, rätta mig om jag har fel.
Hon importerades till Sverige när hon var 5 år. Hon har tävlat upp till 1.10m med sin förra ägare, och tränats upp till 1,30.


Jag köpte henne den 2/10 2010, Innan det hade jag haft henne på prov i tre veckor.









bild från andra provridningen.





Under den tiden jag har haft henne har hon utvecklats mycket, Jag tycker hon lyssnar bättre på mig nu än vad hon gjorde när jag köpte henne, även om det nu inte har gått så jättebra den sista tiden.

Enligt uppgifter jag har fått, men inte hittat bekräftelse på ska hon ha haft ett föl i polen.

Mikaela

Jullov!!

Det blev ingen hoppning idag, det blev så himla stressigt när mamma kom iväg hemifrån senare än planerat och jag och Sandra fortfarande hade mycket städning kvar. Jag hade bara en lektion idag som började 2, och jag hade planerat att rida innan den, men det hann vi ju inte, och efteråt ville vi komma hem så snabbt som möjligt. Jag blev inte klar i stallet förrän halv tio, och är ganska glad att det inte är senare. Jag har fortfarande massa saker att packa upp, men det kan jag ju göra imorgon. Men nu är vi i alla fall hemma, så himla skönt.

Nu ska jag börja med inläggen om hästarna, Tror jag börjar med Gina och sen Spook.

Våran brodercollie Rapp som i princip inte har lämnat min sida sen jag kom hem.

Mikaela

Lååångt dressyrpass idag

Red som sagt dressyr på Gina idag, det gick riktigt dåligt i början, Ville inte lyssna över huvud taget, det gick bara fortare och fortare, vilket jag försökte motarbeta med halter och att rygga, det gick ju sådär. Hon har som sagt en tendens att bli väldigt nervös och när hon inte är hundra på vad jag menar, då börjar hon antingen rygga eller galoppera, när hon blir så nervös är det nästan omöjligt att trava eller skritta med några krav över huvud taget, så det bästa är att skritta lite på långa tyglar och sedan börja om igen. Mot slutet började hon äntligen varva ner lite och det gick att både trava och galoppera lugnt, vilket var det enda jag orkade bråka om idag. förhoppningsvis går det bättre imorgon.

Jag tror mest att det går så dåligt i dressyren just nu beror på att det har varigt så lite omväxling på sistone och så har hon så himla mycket överskottsenergi.


Mikaela


Sovmorgon!

Jag har sovmorgon eftersom jag jobbade i helgen så jag vaknade inte förrän nu :D jag börjar inte förrän 12.20 med idrott!

Det blir väll att rida dressyr ikväll, men imorgon ska det hoppas! Reglerna här på skolan säger att man inte fått hoppa utan tränare, målsman eller någon som är över 20 år och har tävlat 120 hoppning. Så när mamma kommer morgon så är det bara att passa på.



bild på Gina i stallet igår, men imorgon blir det förhoppningsvis en film från hoppningen.

Mikaela

Lmfao-yes

Jag brukar titta på den här musikvideon när jag känner mig lite nere, den påminner mig om att allt kan hända ;P



Mikaela

Oplanerad vilodag för Gina idag

Jag känner att jag håller på att bli förkyld och orkar inte rida idag, Jag har ingen motivation att rida i ridhuset idag igen heller :(  både jag och Gina behöver lite mer varaition i vår ridning för att tycka att det är kul.

Jag längtar hem, för då kommer jag garanterat busa i snön med henne, det kommer bli så kul. Det kommer också bli spännande att se om hon är snabbare än våran Super haflinger Nelda, som kanske inte set utt at kunna spring så snabbt, men än så länge har jag aldrig sett någon häst springa snabbare än henne, inte vad jag minns iaf.


Nelda som för övrigt är stallets rymling, om ni undrar varför hon är lös utanför hagen.

Mikaela

Film!

Känner för att titta på någon riktigt bra film, men jag har en riktig idetorka och kan inte komma på någon :(

Finns det någon där ute som kan ge mig några bra filmtips?!



Har tänkt se den här filmen, trailern verkar ju bra iaf.

Mikaela

Dagens vill ha...

Måste lägga till dessa till dagens vill ha:



ridstöveln Rick från Cavallo, finns både i svart och brun
eller


dessa ridstövlar från hööks. De från hööks är definitivt billigare, men jag brukar ha svårt att hitta saker i rätt storlek för mig på hööks.

sen vill jag också ha de hät högtalarna från Logitech. Eftersom jag älskar musik med bra bas :D

Mikaela

Dressyrpass

Jag red dressyr på Gina idag, hon är väldigt pigg att rida och blir lätt nervös om man begär för mycket av henne, så jag brukar börja alla ridpass med att göra mycket halter för att hon ska lyssna bättre på mig. I galoppen brukar jag göra mycket halter, om jag inte gör det har hon en tendens att bara springa snabbare och snabbare.

Efter min "framridning" övade vi lite på tempoväxlingar, hon blir så otroligt taggad så fort man ökar galoppen att man ofta får börja om lite med halter och galoppfattningar. men hon var väldigt duktig idag så jag red inte så länge.



mobilbild tagen efter ridppasset

Mikaela

Dagens vill ha...

Canon EOS 500D

Jag har spnat in den här kameran länge nu och jag tycker den verkr superbra.

och dessa hansbo lindor


Mikaela

Stallet

Kom precis in från stallet, Gina fick som sagt springa av sig i ridhuset idag, vilket hon tyckte va riktigt roligt, hon kunde till och med bocka lite, vilket jag aldrig sett henne göra förut. Hon som alltid brukar vara väldigt lungn i all hantering kunde knapt skritta hem från ridhuset, utan blev rädd för allt och alla!

Imorgon ska jag försöka rida lite dressyr på henne, vilket jag känner på mig att det kommer gå åt skogen, men vi får se hur det går.

Jag ska lägga upp lite mer ingående Inlägg om både hästarna och mig, men jag tänkte att det kan få vänta tills jag kommer hem till den stationära datorn där hemma, som är överfylld med gamla bilder. Det är ju lite roligare att se bilder istället för att bara läsa. Hoppas det går bra.

Mikaela

Hemma!

Just nu är jag hemma (i mitt rum på skolan dvs) 

Jag går ju på Lillerudsgymnasiet i Karlstad, där jag bor på internat, Gina har också stallplats här på skolan, så allt är väldigt nära och det är väldigt tidssparande, nackdelen är väl att jag inte kommer hem så ofta. Det är ju en bit mellan Eskilstuna och Karlstad, men man vänjer sig.

Egentligen brukar jag åka hem på helgerna men den här stannar jag kvar, dels för att jag och en kompis ska måla om i ett av elevhemmens vardagsrum och dels för att det känns lite onödigt att åka hem, vilket tar två till tre timmar beroende om man tar tåg eller buss, för att bara vara hemma två dagar och sedan åka tillbaka igen, gå i skolan två dagar och sedan att sedan ha jullov!

Men det innebär ju att jag måste köpa egen mat att ha under helgen, vilket jag ska iväg och göra nu och sen ska ju Gina få springa lite lös i ridhuset, om det nu är ledigt, annars blire att longera!

Ha de gött!!

Mikaela

soft dag idag

Idag har vi en ganska lungn dag i skolan, matteprov på morgon och sen får vi baka resten av dagen :D ganska skönt tycker jag, på vanliga fredagar har vi ju kemi, mikrobiologi & genetik och fysik, vilket inte är lika roligt.

Ikväll ska Gina få springa av sig i ridhuset, vilket jag tror hon behöver efter en veckas vila, innan jag börjar rida henne ordentligt igen, hon är väldigt pigg och nervös av sig så jag tror det är bäst både för hennes och min skull om hon får göra sig av med lite av den överskottsenergin innan jag rider.

Hon har vilat för att hon inte har några broddhål i bakskorna och jag känner att det blir lite enformigt att bara rida i ridhus. Det är ju ganska halkigt ute och egentligen skulle jag ha föredragit att ha broddar runt om, men jag har inte velat sko om henne, vi har en jättebra hovslagare hemma som har skott henne två gånger nu och hennes hovar har blivit så mycket bättre än dom var när jag köpte henne. Men på tisdag kör vi hem henne, så då får hon broddar bak också :D



Mikaela

Välkomen till min nya blogg

Tänkte testa det här med att blogga.

Bloggen kommer mest att handla om minna hästar, mest Gina eftersom det är henne jag gör mest med, men åxå lite om de andra.Tänkte ha den lite som en "riddagbok", det är ju kul att titta tillbaka på både min och hästens utveckling under en lite längre tid, vilket jag väldigt gärna skulle ha haft på Spooks utveckling, men det kan jag skriva om någon annan gång.

Jag slänger upp några gammla bilder på hästarna



Spook och jag innan han blev halt.


Gina

Nu ska jag plugga lite matte till provet imorgon, lite sent kanske eftersom jag inte kan nått av det.

Vi ses imorgon

RSS 2.0